Иван Иванов Митев е български професор, педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия

...
Иван Иванов Митев е български професор, педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия
Коментари Харесай

15 години от кончината на откривателя на шестия сърдечен тон – проф. Иван Митев



Иван Иванов Митев е български професор, педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен звук. Шестият сърдечен звук е прочут в медицината още като „ звук на Митев “. Откритието е оповестено за българското научно достижение на XX век . Първият и вторият сърдечен звук могат да бъдат чути с просто ухо. Третият и четвъртият са „ налични “ с помощта на стетоскопа. Петият сърдечен звук е открит през 1951 година от френският кардиолог Карло. Той може да се записва само благодарение на фонокардиография. Шестият сърдечен звук, открит от проф. Митев, е единственият, който е открит по време на систолата (съкращението на миокарда на предсърдията или камерите). Той е нискочестотен и също не може да се улови по различен метод, с изключение на посредством фонокардиограф, който записва сърдечните тонове. Венец на неговите научни търсения е откритият от него шести сърдечен звук, за което има Диплом за научно изобретение № 2 с приоритет от 23.07.1973 г. През 1974 година Иван Митев разгласява своето изобретение в списание “Педиатрия “. 

 След като научното изобретение е несъмнено потвърдено и прието през 1980 година, в България е издадена пощенска марка, отдадена на шестия сърдечен звук. Това е единствената марка в света, отдадена на кардиологията, изключително скъпа облага за колекционерите. Марката става доста известна, откакто я разгласява елитно западно списание по кардиология. 

Преди 15 години проф. Иван Митев си отива от този свят, оставяйки след себе си научни проучвания и процедура в региона на профилактиката, диагностиката, лекуването и рехабилитацията към ревмокардиологичните болести. Особен е ползата му в региона на безкръвната функционална диагностика на сърдечно-съдовите заболявания. Той има над 50 научни изявления, в това число в задгранични научни списания. Проф. Иван Митев е един от най-активните създатели по проблемите на специфичната педиатрия.

Награден е с почетен знак на Медицинския университет в София за огромни заслуги в развиването на българското обучение, просвета и процедура. Награден е също и с почетен знак на Българската педиатрична асоциация.

Проф. доктор Иван Иванов Митев е роден на 04.10.1924 година в с. Крушовица, Врачанско. 

Включва се като доброволец в Българската войска и взе участие в боевете във Втората международна война. 

Завършва медицина в София с отличен триумф.

Разпределен е на работа като контрольор по майчинство и детство при Окръжния здравен отдел в гр. Русе. От 1953 година до 1960 година е шеф на този отдел. Фокусът на вниманието е ориентирано към даване на качествено опазване на здравето, градеж на нова регионална болница в Русе и намаляване на детската гибел в района, изключително в Лудогорието.

От 1960 година проф. Митев работи в Научния институт по педиатрия (НИП). Там той минава цялата йерархична стълба – от теоретичен помощник през доцент, професор, началник клиника, зам.-директор и шеф. Ръководи НИП от края на 1984 година до 1989 година, като в него работят повече от 700 души, а леглата са повече от 600. Негова заслуга е изграждане на постройката на поликлиниката към Университетската педиатрична болница, която е главен правоприемник на някогашния НИП. Съществен е приносът на проф. Митев за развиване на Клиниката по ревмокардиология.

Неговите научни ползи са в региона на профилактиката, диагностиката, лекуването и рехабилитацията на ревмокардиологичните болести, и по-специално към безкръвната функционална диагностика на сърдечно-съдовите болести. Има над 50 научни изявления, включително и в задгранични научни списания. Един от най-активните създатели по проблемите на обществената педиатрия.

Немалка е заслугата на проф. Митев за подготовката на няколко генерации български лекари и за квалификацията на фрагментите в региона на педиатрията, и изключително в детската ревмокардиология.

Проф. доктор Иван Митев е бил дълги години народен съветник по педиатрия, ръководител на Софийския клон на педиатричната асоциация, член на редколегията на сп. ”Педиатрия ”. 

Награден и с почетен знак на Медицински университет-София за огромни заслуги в развиването на българското здравно обучение, просвета и процедура, а също и с почетен знак на Българската педиатрична асоциация за повсеместен принос на педиатрията и детското опазване на здравето.

Чуйте повече от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР